Višegrad i Sentandreja


Krajem XV veka renesansni kraljevski dvorac izgradio je Matija Korvin u zrelim godinama svoje vladavine Mađarskom, Hrvatskom, većim delovim sadašnje Slovačke i Češke.  Borio se protiv Osmanskog carstva i na našim područjima oko Šapca, Smedereva i drugde, nastavljajući vojnu slavu svog oca Sibinjanin Janka.

Pogled iz renesansnog dvora Matije Korvina na Dunav

Sa oko 1830 stanovnika najmanji, ali jedan od najpoznatijih gradova u Mađarskoj.

kraljevska trpeza

Ovaj gradić slovenskog naziva smešten je uz Dunav svega četrdesetak kilometara severno od Budimpešte. Tu je 1991. godine nastala Višegradska grupa ili Višegradska četvorka koju su oformili Mađarska, Poljska i Češka i Slovačka.

kraljevski presto

Ove 4 zemlje su istovremeno zajedno ušle u Evropsku Uniju 1. maja 2004. u
Višegradu. Tu su se u srednjem veku /1335. godine/ sastali tadašnji vladari Bohemije, Mađarske i Poljske.

kraljevska bašta

Predstavnici strukovnih udruženja ovih zemalja + Srbija našli smo se na stručnoj konferenciji. Tom prilikom dogovorili smo se da komisiji Evropske Unije ponudimo jedan specifičan program saradnje. Nažalost ova inicijativa nije prihvaćena u finansijskom planu za sledeću godinu.

Višegrad je danas poznato izletište pre svega gostiju iz obližnje Budimpešte, ali i šire. Park avantura, dečje igrališta sa istorijskim temama odmah preko puta ulaza u kraljevski dvorac, šetalište uz Dunav, gastronomski i fast food restorani…

Na Dunavu je napravljeno tri pristaništa za brodove. Desetak hotela i pansiona. Hotel Thermal na severnom obodu grada ima otvorene i zatvorene i konferencije tokom cele godine.

Sentandreja

pristanište

Na pola puta od Višegrada prema Budimpešti smestila se Sentandreja. Donji deo grada koji se od puta broj 11 sputa do Dunava je posebno interesantan. Može se lagano pešice obići za manje od sat vremena, ali će Vam svakako trebati mnogo više, jer se na tako malom prostoru nalazi 16 raznih muzeja i galerija, prodavnica suvenira i drugih predmeta primenjene umetnosti, kafanica, kafića, poslastičarnica…

u muzeju Sabornoe crkve je u jednom delu stalna izložba povodom 300. godišnjice Velike seobe Srba

Velika seoba Srba 1690 godine

Ovaj gradić pamti veliku seobu preko 30.000 Srba sa područja Kosova, topličkog i vranjskog okruga, pod vodstvom patrijarha Arsenija III Čarnojevića pred osvetničkom turskom vojskom. Patrijarh je bio prisiljen da od dva loša izbora izabere manje loš. Dao je podršku Beču i Veneciji. Nakon prvih uspeha zla vojna sreća Leopoldovog generala Pikolominija se po ko zna koji put prelomila preko sudbine Srba na tadašnjem rubnom područuju Osmanskog carstva.

Sentandreja je mesto sa mnogo živopisnih starinskih kuća

“Privremeni” smeštaj u Sentandreji je sticajem okolnosti postao stalan za dobar deo ovih izbeglica. Postali su ugledni trgovci i zanatlije, pa i prvi gradonačelnik Evgenije Dumča je bio Cincar srpskog porekla.  Kontinuirana politika podele i asimilacije na područjima bivše Austrougarske i država koje su iz nje nastale dala je svoje rezultate.

Prema poslednjim popisima danas ovde živi svega oko 100 Srba (0,4% stanovnika) od kojih većina ne govori naš jezik. Prema mađarskim izvorima to je rezultat politike jedna porodica : jedno dete.

oltar Saborne crkve

Prema statističkim podacima u Sentandreji je 1,4% grkokatolika, a pravoslavaca nema na spisku. U srpskoj Blagoveštanskoj crkvi na glavnom trgu Fo su natpisi na grčkom jeziku. Rimokatolički zapad je uvek nekako preko grčke pravoslavne crkve uspevao da nam unosi razdor i pomaže asimilaciju u druge narode.

muzej Srpske pravoslavne crkve

Tako npr. u muzeju  Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi uz Sabornu crkvu znaju tek poneku našu reč, ali su pravoslavnog porekla jer se krste kad ulaze u Sabornu crkvu da nam je pokažu.

Ova crkva je otvorena samo u retkim prilikama. Dvorište konaka je prepuno raznih limuzina. Sveštenici su nam na čistom srpskom objasnili da tu nema mesta za parking vozila za posetioce pravoslavnog muzeja i crkve.

ulični bazar je prepun raznih suvenira

Od početka XX veka Sentandreja je poznata po umetnicima. Danas u njoj atelje ima preko 150 najznačajnih primenjenih umetnika Mađarske. Država im je besplatno davala starinske kuće da bi se održala atmosfera mesta. Zato je danas ovo mesto veoma interesantno za turiste. Dolaze da odmore od buke i gužve velegrada Budimpešte. Da osete dah umetnosti, boemštine i dokolice.

Muzej keramičarke Margit Kovač

Devica Marija sa Hristom- Margit Kovač.

Veoma mi se dopao muzej Margit Kovač (1902-1977) znamenite mađarske keramičarke. Ona je postavku poklonila. 1073 godine  a sadrži radove od razdoblja između dva svetska  rata pa do 1972.

keramički radovi Margit Kovač

Muzej marcipana

Najslađe za kraj. To je svakako Muzej marcipana. Tu ćete videti Majkla Džeksona ili Lejdi Di u prirodnoj veličini od kao i svašta nešo drugo, a u obližnoj slastičarnici ćete moći ponešto i da gricnete ili kupite za poneti.

slatka Lady Diana od marcipana

Na njoj iznad jednog izloga lepo piše “ПОСЛАСТИЧАРНИЦА“, ali niko ne govori srpski.

Predivna im je torta od suvih šljiva. Ovako nešto dobro još nigde nisam probao.

torta od suvih šljiva
slatki nameštaj
ovi Dalmatinci su baš slatki
vitrina sa poslasticama za poneti u radnji
velik izbor kolača u vidtrini Посластичарнице
slatka Kung Fu panda
medo Tedi sa lutkicom
Ko je za čaj?
Pastirska koliba
Palčica
slatka muzika
Majkl Džekson
Sneško Belići