Orhideje u Beatrix paviljonu


Mnogi smataju da je Keukenhof najlepša bašta na svetu. U najmanju ruku najlepša prolećna bašta. Sigurno u Holandiji.

Iako u njoj na 32 hektara raste više od 7 miliona lala, narcisa i zumbula podjednaku pažnju izaziva izložba orhideja u paviljonu Beatrix. Ime je dobio po princezi od Holandije (r.1938) koja je i princeze od Oranje-Nasaua sa majčine strane, i princeze od Lipe-Bisterfelda sa očeve.

Orhideje mnogi smatraju kraljicom cveća. Zato su jedna od najpopularnijih vrsta. Dobile su ime prema grčkoj reči όρχις (mošnje) na koje liče njena dva gomoljasta korena.

U orhideje spadaju sve biljke iz porodice Orchidaceae. To je oko 1.000 rodova sa 15 – 30.000 vrsta.

Obišao sam mnoge staklenike sa orihidejama. Ovaj je među najboljima. Njegova prednost je u tome što svakog vikenda imaju drugu temu izložbe i uz manje promene deluje drugačije.

Svake godine se izabire tema Izložbe koja je posebno obeležava.

Imao sam sreću da je u vreme moje posete bila fantastična tema: Američka kontrarevolucija mladih protiv rata u Vijetnamu koja je iznedrila decu cveća i razuzdani hipi pokret. Taj okvir je još više uzdigao lepotu cveća koje je bilo izloženo.

pano levo gore Flower Power (Moć cveća) je slogan američke kontrarevolucije 60-tih godina prošlog veka koji je 1965. smislio pesnik Alen Ginsberg.
Ovu kompoziciju je postavio stilista Johanes Genemans
Retro auto dece cveća
Medinilla magnifica
anturion
Anturioni sa orhidejama
cvetni zid
anturium
anturion

Hvala na strpljenju sa ovih 80 fotografija.