Verovali ili ne I Mađarska ima planine


Iz Velike mađarske nizine izranja masiv Matra poznat kao Severoistočne mađarske planine. Duž Slovačke granice. Na severu se spaja sa Zapadnim Karpatima. Kako se nalazi svega oko 100 km udaljen od Budimpešte veoma je posećen u kasnu jesen, po zimi i preko leta. Ovde se nalazi Kekeš najviši vrh u zemlji. Tu je i skijalište. Iza Balatona i Dunava ovo je treća turistička znamenitost Mađarske.

pogled sa Kekeša

Moj prijatelj Slovenac Jože se iznenađeno nasmejao kad je čuo da idem na mađarske planine. “Da mi je to videti”- kaže.  “I meni”- rekoh.

oznaka najvišeg vrha Mađarske

Sticajem okolnosti našao sam se u Lifestyle hotelu Matra, pa sam iskoristio da malo razgledam ovu planinu. Svega 4 km dalje nalazi se najviši vrh Mađarske Kekeš. Prema oznaci na kamenu  1.014 m nadmorske visine.  Predivan sunčan jesenji dan. Nekoliko desetaka turista se zadesilo ovog prepodnevna radnog dana. Uspinjao sam se širokim asfaltnim putem koji je bio mokar ali nije bio klizav.

Pogled sa TV tornja na Kekešu

Od parkinga prema vrhu prvo se prolazi pored spomenika arhitekti Laslu Čonka koji je projektovao sanatorijum ovde otvoren 1934, godine. I danas radii. Malo iznad nalazi se jedinstven memorijalni centar poginulim motociklistima gde se nalaze spomen ploče, delovi njihove odeće, kacige i slično.

memorijalni kutak za motocikliste

Na vrhu je TV toranj izgrađen 1980 godine na koji se može liftom popeti do trećeg nivoa, a po lepom vremenu otvorene su stepenice za viši. Na tom nivou
je otvoreni vidikovac sa kojeg pruža pogled na planinu.

pogled iz parka

6 km ispod Kekeša nalazi se Oxygen Adrenalin park. Ovde je uređeno područje gde se nalaze viseći mostovi preko provalija, strma staza za bob ili neke autiće, veštačke stene za penjanje, plastične kugle za kretanje po vodi, trambolini, dečje ljuljačke i razne slične sprave za igranje i za razne druge aktivnosti.

žičare na Matri

Na Matri se mnogi bave planinskim biciklizmom ili skijanjem. Hoteli imaju bicikle za iznajmljivanje. Tu je i žičara. U donjem delu naravno ima i motokros staza. Naravno i restorana koji vikendom verovatno dobro rade.

izlaz iz Oxygen Adrenalin parka

Šume na Matri imaju status nacionalnog parka.  Krošnje listopadnog drveća su se presijavale u svim nijansama jesenjih boja.  Predivna priroda. Pravi užitak po sunčanom danu.

Lifestyle hotel Matra je tipičan savremeni hotel kojih je u Mađarskoj mnogo izgrađeno poslednjih desetak godina. Solidne sobe, dobar konferencijski deo, saune, kupelji, manji zatvoreni bazeni i jedan na otvorenom. Japanska masaža i druge azijske egzotične.

pogled sa hotelskog balkona
U Mađarskoj se dobro jede. Uži izbor za doručak.
noćni program u hotelu je zabavan

Proveo sam lep kasnojesenji vikend sa svojim mađarskim prijateljima i njihovim gostima.