BUZIOS BRAZILSKA RIVIJERA

Armação dos Búzios mnogi smatraju brazilskim St. Tropeom.

Armação dos Búzios mnogi smatraju brazilskim St. Tropeom. Ovo poluostrvo oko 170 km istočno od Rio de Janeira postalo je svetski poznato 60-tih godina prošlog veka kada se Briggite Bardot ovde bezuspešno pokušala sakriti sa svojim brazilskim momkom Bobom Zagury. Tu je otkrila novu ljubav koja se skraćeno naziva Buzios. Posle nje ovde su boravile mnoge poznate ličnosti. Postalo je mondensko mesto.

Sva vozila sa turističkim grupama se evidentiraju na ulazu u Buzios i prate. Osećao sam se veoma sigurno. Ovo je grad u kojem živi mnogo stranaca. Posebno Argentinaca, ali i mnogih drugih.

 temperatura mora sredinom januara je ugodnih 24 °C

Pre puta za Buzios redovno sam pratio vremenske prognoze koje su me zabrinule. Temperatura mora je obično bila za pola stepena hladnija nego u Rio de Janeiru a vremenske prilike slične sa prognozom kiša i oblaci. Srećom to je bilo samo delimično tačno. Kiše po danu nije bilo a kroz oblake je redovno probijalo varljivo sunce. Nisam ga ni video a čelo mi se već prvog dana zacrvenilo od dužeg boravka u moru.

 Po ovakvom vremenu sam izgoreo od sunca

Plaže

Bio sam na tri od 23 plaže na ostrvu. Predivne plaže na severu i na istoku poluostrva gde nema mnogo valova i odlične su za kupanje .  
Neki hoteli organizuju prevoz do plaža a postoji i javni prevoz kombijima koji za jeftinu kartu voze do većine plaža.
Iako obično biram mirne plaže ovde mi se izuzetno svidela plaža Joao Fernandes koja je sve samo ne mirna. Ne sećam se kad sam poslednji put bio na tako živahnoj plaži.

To je verovatno najpopularnija i najživlja plaža na poluostrvu.

Ovde uvek ima brodova koji kruže oko ostrva. Obično se ukotve malo izvan plaže da bi turisti gnjurali i kupali se.

Sa društvom sam se smestio na plažu ispod restorana Decanto Do Sol gde smo dobili lepo mesto u hladu uz obavezu da tu i ručamo.  Muzika iz restorana je bila fantastična tako da su gosti povremeno spontano plesali u njenom ritmu. More je bilo odlično za kupanje, a na plaži se stalno nešto dešavalo.

Ručati se može odmah iznad plaže ali nama je bilo interesantnije na samoj plaži. Hrana je bila odlična i čak malo jeftinija nego u centru gradića.

Škampi, morski plodovi, sveže ribe i paella po ukusu sladokusaca.
Veče pre toga bio sam u poznatom restoranu La Bardot gde je morska hrana bila mnogo lošija i skuplja.

Plaža Forno

Lepa mala plaža sa crvenim peskom duboko uvučena u obalu pa je more mirno i lepo. Neki smatraju da je ovo jedna od najlepših plaža u Brazilu.

Plaža Ferraduro

Velika plaža popularna skoro kao Joao Fernandes.
Ovde sam zapazio da mnogi ne plivaju. Malo je plivača.
Većina kupača uđe u vodu do pojasa i tu stoje i pričaju. Sunčaju se u vodi.
Koktele u kokosu u kombinaciji sa tropskim voćem.

Vikendice

Ima mnogo malih privatnih hotelčića

Mnogi stranci i domaći su u Buziosu kupili kuće i vikendice, a neki su pokrenuli
i biznis. Kažu da je preko trećina stanovnika iz Argentine koja je sa Brazilom, Paragvajem i Urugvajem u južnoameričkom području slobodne trgovine Mercosur. Zato nije čudno da se uz obvezni brazilski portugalski mnogo govori
i španski.

Šarolike vikendice na brdu iznad plaže po boji podsećaju na kuće u Buranu pored Venecije.

Jezera

Lagoa da Usina Búzios.

Osim divnog mora na razvedenim obalama u  Buziosu ima nekoliko jezera koja su izuzetno bogata florom i faunom. Moj hotel je bio uz Jezero da Usina Buzios oko 200 metara udaljen od centra gradića.

Upozorenje na kapivare koji žive uz jezero.

U Južnoj Americi žive najveći glodari na svetu. Neki bi rekli “najveći pacovi”. U Buenos Ariesu su se toliko namnožili da predstavljaju veliku opasnost za zasade povrća i cveća. U ovom jezeru sam video samo jednu porodicu tako da su prava turistička atrakcija.

Kapivar

Složno žive sa brojnim pticama okruženi raznim rastinjem i cvećem.

dugovrata čaplja
crna ptica sa crvenim kljunom
galebovi
tropski Inga cvet nije poznat u našim krajevima
hibiscus tiliaceus  (beach hibiscus)
allamanda
russelia /koralna kiša/ poreklom iz Meksika i Gvatemale

Armação de Búzios

Buzios je mali gradić koje ima sve što je potrebno turističkom mestu. Lepi restorani sa gurmanskom i brzom hranom. Portugalski, argetinski, italijanski i francuski restorani.  Prodavnice suvenira i letnje obuće.

U centru je stara ribarska luka preko puta koje se nalazi više kafića i restorana kao i u nekoliko okolnih ulica.