OSAKA (јаp. 大阪市)

Osaka je drugi velegrad u Japanu (treći po broju stanovnika). Broj stanovnika opada ali još uvek ima preko 2 miliona. Gravitirajuće područje Kansai regije koja ukupno ima oko 19 miliona. U toku dana grad se poveća 1,4 puta za ljude koji dolaze u Osaku.

Osaka je drugi velegrad u Japanu (treći po broju stanovnika). Broj stanovnika je 2,75 miliona. Gravitirajuće područje Kansai regije koja ima oko 19 miliona. U Osaku svakodnevno dolazi na rad ili zbog drugih potreba preko 3,5 miliona ljudi.

Šire područje Osake predstavlja najurbaniji  i najproduktivniji region Japana (odmah posle Tokija). Osaka je sedište nekih od najvećih japanskih kompanija kao što su Takeda Pharmaceutical, Sumito Electric Industries, Daikin Industries, Kubota, Sharp, Daihatsu Motor i mnogih drugih. Pa ipak život u Osaki je mnogo opušteniji (i jeftiniji) od onog u Tokiju.

Osaka je prepuna solitera i velikih poslovnih zgrada.
U Osaki je najveći panoramski točak u Japanu visine 112 m. U blizini se nalazi jedan od najvećih akvarijuma na svetu i Univerzal studio.
Pored brojnih restorančića i barova ovde su jako popularni karaoke barovi kao i širom Dalekog Istoka.
Svaki mogući prostor se koristi da se posadi malo drveća i cveća

Osaka dvorac

Izgaradnju Osaka dvorca je dovršio Hidejoši Tojotomi 1583.

Prema lokalnom sajtu https://www.japan-guide.com/ u Osaki je atrakcija broj 1 Univerzal studio? Slažem se da je Univerzal studio interesantan, ali njega sam obišao u Los Anđelesu. U Osaki me interesovalo nešto drugo.

Iako se nalazi na 78 metara nadmorske visine sa obzirom na svoj položaj ovaj dvorac ima odličan panoramski pogled na ceo grad. Unutar njega je muzej o istoriji Osake, Tojotomiu Hidejoši i njegovoj eri.

Dvorac je bio uništen nekoliko puta. Poslednji put je obnovljen 1997. u stanje iz Edo perioda.

Pogled na park ispred dvorca. Na zgradi levo je lep krovni restoran.

Pogled na Osaka jo dvoranu koja prima 16.000 gledalaca. Iza je kvart Kiobaši i Osaka biznis park.

Tojotomi Hidejoši (1536. – 1598.)

U muzeju glavna tema je život Tojotomi Hidejošija.

U Japanu je još uvek danas, a posebno je u stara vremena status bio veoma značajan. Tojotomi je ostao jedna od najinteresantnijih istorijskih ličnosti pre svega iz činjenice da je od najniže kaste uspeo da se uzdigne do regenta što je vrhunac za nekoga ko nije u srodstvu sa carskom porodicom.

Srednjevekovni oklopi samuraja su prava remek dela. izvor: Tokijski nacionalni muzej.

Od mladog delikventa, vođe maloletničke bande, preko slagača nanula Oda Nobulnage postao je njegov ratnik, posle glavni general, vojskovođa pa na kraju i civilni vladar celog Japana.

8 tigrova (fukuko) čuvaju dvorac

Kad se govori o istoriji Japana pominju se tri ujedinitelja. Ustvari radi se o tri osvajača koji su malo po malo proširili vlast nad svim drugima. Prvi je bio Oda Nobunaga za koga se borio Tojotomi Hidejoši. On je osvojio trećinu Japana.

oklop samuraja

Nasledio ga je Tojotomi koji je završio osvajanja, ali je mogao da vlada samo kao civilni vođa jer šogun mora biti pripadnik polucarskih klanova to jest onaj koji u precima ima nekog japanskog cara.

Ova slika prikazuje veliki parti cvetanja trešanja koji je Tojotami organizovao u obnovljenom Daigodži hramu u Kjotu pet meseci pre smrti.

Ove uslove je ispunjavao Tokugawa Ieyasu koji nakon smrti Hidejošija nasilno preuzima vlast i osniva šogunat Tokugawa 1603. godine. Za glavni grad proglašava Edo i tamo njegovi naslednici borave sve dok kralj Meidži nije preuzeo vlast 1868. godine i reformiše Japan u savremenu državu.

oružje samuraja

  Kultura odnosa prema drugima se uči

Na putu do dvorca sretao sam veće grupe dece. Izuzetno su disciplinovani. Naročito mi se svidela informacija da u prvom razredu osnovne škole uče jedino kako da se odnose prema drugim ljudima.
Zato ne čudi da su svi, a posebno javni službenici poput konduktera u vozu i u javnom prevozu izuzetno prijazni. Pre ulaza u vagon se poklone putnicima, pa tek onda ulaze.

Lav je simbol robne kuće Mitsukoshi Ginza.

Sličnu situaciju sam doživeo u ovoj velikoj robnoj kući u Tokiju. Slučajno sam se zatekao prilikom otvaranja. Pred otvaranje direktor robne kuće je pozdravio kupce koji su čekali i naklonio im se. Nakon toga su otvorena vrata i svi radnici su se klanjali posetiocima narednih 5 minuta.

Rad, rad i samo rad

Redovna situacija pred početak radnog vremena na metro stanici Minatu, Tokio.

Grad Osaka je mnogo manji od Tokija pa sam ovde na nekoliko mesta video druženje ljudi posle posla. U Tokiju sam imao priliku da posetim nekoliko firmi iz delatnosti kojom se bavim i da se upoznam kako rade.

Crown cleaners Tokyo 2012. Savremena oprema, obučeni ali malobrojni radnici.

U Japanu je preporuka da se radi 40 radnih sati nedeljno kao što je i kod nas. Zbog manjka radnika većina poslodavaca zahteva da se radi prekovremeno 80 sati mesečno što je skoro pola radnog vremena duže. Ako se to ne ispunjava smatra se da radnik nije lojalan firmi i tretira se kao socijalno neprihvatljivo ponašanje. Iako se ti prekovremeni sati plaćaju oni dovode do premora. Japanski pojam “karoshi” znači “smrt od premorenosti”. Nisam čuo da takav pojam postoji bilo gde u Evropi. Posebno ne na Balkanu. Ovde sam čuo samo za pojam “smrt od dosade”.

Ryokan Laundry, Machida office 2012.

Za razliku od Evrope i SAD ovde se vodi izuzetno restriktivna politika u vezi zapošljavanja stranih radnika. Na 125 miliona stanovnika Japana je svega oko million stranaca od čega je ogromna većina iz Južne Koreje. Kako je u zemlji depopulacija  predviđa se da će se broj stanovnika do 2050 godine smanjiti
za skoro 20 miliona. Verovatno će se do tada i ovo promeniti.

U mnogim fabrikama u Japanu običaj je da posetioci moraju da nose papuče.

50-tih godina prošlog veka u Japanu je došlo do velikog priliva američkog kapitala koji se uz vredan i ustrajan rad Japanaca višestruko isplatio. Kao i u Južnoj Koreji taj fantastičan trend se poslednjih nekoliko godina zaustavio.
Od 2020. Japan čak beleži recesiju.

Zbog pomanjkanja radnika veoma je razvijena prodaja preko automata. Godišnji promet ove prodaje je 57 milijardi dolara što je skoro kao ceo Društveni Bruto Proizvod Srbije. Od toga Coca Cola poseduje oko 35% aparata.

Druženje posle posla

Ovakve pregrade su minimum. Restoran u Osaki.

Restorane koji su često mesto okupljanja radnika posle posla prepoznaćete po pregradama između stolova. Većina restorana je u podrumu ili na spratu. Ovde se smatra da zajednički izlazak na večeru doprinosi socijalizaciji i poboljšava radnu atmosferu. Ako te šef pozove nepristojno je da takav poziv odbiješ.

Tipičan restoran za druženje posle posla. Osaka.

Da bi gosti bili što manje ometani u ovom restoranu konobare ćeš videti samo na ulazu dok te vode na mesto i kada ti donose porudžbinu koju si poslao preko automata. Na kraju poručuješ račun koji se plaća na izlazu.

Uređaj za poručivanje hrane i pića.
Proslava multinacionalne firme Sankosha povodom 21. međunarodnog sajma Clean life vision za praonice i hemijska čišćenja.

Fabrike često organizuju zajednička druženja. Imao sam čast da budem na jednoj takvoj proslavi firme Sankosha svetskog lidera u proizvodnji lutki za peglanje odeće.

Od stotinjak prisutnih domaćina i gostiju najmanje polovina njih je držalo govore. I svaki put nakon govora se pio sake iz malih čašica. Većinu govora nisam razumeo ali su obično završavali uzvicima podrške. Kad smo dovoljno popili svi smo se primili za ruke u znak zajedništva i pevala se fabrička himna.

Proizvodni pogon Sankosha u okolini Tokija

Hotelske sobe po japanskim merama

Pogled na Minato-ku (grad u Tokiju) iz Grand Prince Hotela Takanawa****

U Japanu ima svih najpoznatijih hotela, ali najviše je onih srednje klase koji su značajno jeftiniji. U prvom putovanju boravio sam u Grand Prince Hotela Takanawa****. Sobe su nešto manje od onih u Evropi za taj nivo – 24 m2. Noćenje sa doručkom za jednu osobu je oko 160 Evra.

Sotetsu Fresa Inn Tokyo-Kyobashi***

Drugi put u Tokiju bio sam na boljoj lokaciji u blizini ulice Ginza ali u lošijem hotelu Sotetsu Fresa Inn Tokyo-Kyobashi***. Noćenje bez doručka za 2 osobe u sobi od 11 m2 košta oko 95 Evra.

Evo kako sve smestiti u 11 m2.

Kao i u svim zgradama u Japanu prozori iznad prvog sprata su fiksirani i ne mogu se otvarati, ali postoji klima i naravno WiFi.

Posle Tokija boravak u Best Western Plus Hotelu Fino Osaka Kitahama je bio
da se raširiš. Noćenje u dvokrevetnoj sobi od 20 m2 košta oko 60 Evra.

Bračni krevet na slici je raspremljen, ali pre upotrebe je lepo i praktično postavljen.
Sa obe strane bračnog kreveta ima dovoljno mesta za prolaz do ležaja. Ima mesta čak i za radni sto.
U toaletu se ne koristi papir ni četke.
UPRAVLJAČKA PLOČA ZA FUNKCIJE TOALETNE ŠOLJE SE NALAZE NA ZIDU SA STRANE

HRANA I PIĆE

Mnogi smatraju da je Osaka poznata po gastronomiji. Nisam neki ljubitelj japanske kuhinje. U Osaki sam bio samo jedan dan i noć. Prekratko da bi to potvrdio. Jedan od prvih specijaliteta koje sam probao u Tokiju ovaj put je bio Takoyaki. Uz Okonomiyaki (sa svinjetinom) jedan od najpoznatijih specijaliteta Osake.

Takoyaki na reklami.
Iz kuhinje izlazi ovako.

Radi se o pohovanim knedlama u čijem središtu je komadić kraka hobotnice. Nažalost ti komadići su toliko tvrdi i žilavi da se ne mogu gristi pa se bacaju.

Jelovnik iz restorana brze hrane u Tokiju sa specijalitetima iz raznih područja Japana.

Neki specijaliteti iz Japana su jako poznati iako ova zemlja najveći deo hrane uvozi iz drugih krajeva. Japan je bogat sa ribom i morskim specijalitetima jer je na sve strane okružen morima. Ima velik izbor školjki ali nisam se usudio da ih probam zbog straha od mogućih virusa i parazita koji bi mi mogli upropastiti putovanje.
Više o hrani u putopisu o Japanu gde najviše pišem o Tokiju.

Za ljubitelje oštrog pića tu je sake. Restoran u Osaki.

Sake je pirinčano vino koje može biti pojačano alkoholom. Ima više vrsta sakea koje se razlikuju u tome koliko je pirinča utrošeno da se dobije. Najkvalitetniji je onaj u čijoj proizvodnji je korišćeno najviše pirinča. Koliko sam primetio ovaj kvalitetniji se pakuje u veće flaše.

Uz sake prija malo meze od plodova mora.
Brendirani pribor za sake u jednom poznatom tokijskom restoranu
Širok izbor piva. U Osaki se proizvodi međunarodno poznato Asahi pivo, kao i brojna craft piva.