AZIJA U MALOM   Kuala Lumpur


KL je jedno od područja u jugozapadnoj Aziji koje najbrže raste. Grad ima oko 2 miliona stanovnika. Sa dolinom Kvang koja gravitira prema njemu oko 8.
Verovali ili ne ali KL godišnje poseti više turista nego Njujork.

U centru KL je kriket stadion. Dominantan u pozadini Merdeka 118 visok 678.9 m.
Ova Naopaka kuća u blizini KL tornja pokazuje da se u Maleziji ne štedi truda i ideja da se privuku turisti.

Nekoliko meseci pre razgovarao sam o putu sa italijanskim prijateljem Jacopom. On je poslovno obišao ceo svet.  Rekao mi je da je oduševljen Kuala Lumpurom. I meni je ovaj grad od prve bio drag. Osećao sam se izuzetno opušteno.

Dobrodošlica malajske stjuardese u stilizovanoj tradicionalnoj nošnji.

Posebno mi se sviđa multikulturalnost. Ovde živi više rasa i naroda koji se međusobno poštuju i žive jedni sa drugima a ne jedni pored drugih. Naravno postoje kvartovi. Malezijski, indijski i kineski, ali sretao sam Korejce, Indonežane,  Filipince, Japance i mnoge druge narode Južnog i Dalekog istoka koji tu žive.

ŠOPING

U pripremi za put gledao sam razne video snimke na Yutube-u. Najveći broj njih se odnosio na šoping što nije čudno jer se ovde nalazi 3 od 10 najvećih svetskih tržnih centara. Uz to je nekoliko uličnih pijaca gde se prodaju falsifikati svih najpoznatijih svetskih marki po pristupačnim cenama.

Jedan od ulaza u Kinesku pijacu. Zlatni rudnik falsifikata.

Moram priznati da nisam bio niti u jednom od tih famoznih tržnih centara, a tek usput sam posetio ulične pijace. Nisam vernik ali slažem se sa papa Franjom da smo postali previše potrošačko društvo, a zaboravljamo osnovne ljudske vrednosti.  Kupio sam na kineskoj pijaci neke papuče za plažu koje je prodavac reklamisao da su “kao Džordanice”. Kupio sam ih za nešto više od 50% početne cene. Nisam majstor za cenkanje ali mi je ostalo samo toliko malezijskih rupija.

Central market je mesto gde se mogu naći originalni proizvodi domaće umetnosti.  

Na You Tubu ima mnogo video snimaka gde se bez komentara samo snima neko područje. To su ilustrativni snimci koji pomažu da unapred vidite gde ćete doći.
Neki su posebno orjentisani na šoping molove, buvlje pijace i slično. To mi je dovoljno. Kao da sam doživeo, pa svraćam samo ako nešto trebam da kupim. Nema potrebe za obilazak.

centar KL

U svetu se ovih godina razvijaju tehnologije virtualnih putovanja. Procene su da će ovaj vid jeftinog svima dostupnog turizma u bliskoj budućnosti ubrzano rasti. Zavaljeni u fotelju sa video kacigom na glavi možete roniti na Punta Mujeres u Meksiku ili leteti balonom preko Himalaja.

BUKIT BINTANG

Novootvoreni karaoke klub na Bukit Bintangu.

Dakle, više od kupovine me interesovala atmosfera u gradu. Najbolje mesto za to je Bukit Bitang koji je na naslovnoj fotografiji. Ovde je uveče veoma živo. Postoje prelazi preko ulice koji podsećaju na Šibuju u Tokiju. Samo ne prelazi istovremeno do 2000 već nekoliko stotina ljudi. Tu je i novootvoreni karaoke klub ispred kojeg uveče nastupaju ulični muzičari.

NOĆNA PIJACA

Nedaleko od tog mesta je Jalan Alor jedna od najboljih “noćnih pijaca” koje sam posetio na Istoku. To je blistava ulica sa svim mogućim kuhinjama južnog i dalekog istoka. Prvo veče sam uživao u malezijskom restoranu sa ribama i plodovima mora. Atmosfera na pijaci:

Drugo veče u korejskom restoranu na roštilju “Jedi koliko možeš” koji sam propustio u Seulu zbog stalne jurnjave od jednog do drugog interesantnog mesta.

PETRONAS KULE

Sa 452 metra Petronas su najviše kule blizanke na svetu

Poseban doživljaj je poseta ovim kulama koje su spojene mostom na 170 metara. To je najveća visina na kojoj most spaja dve zgrade na svetu.
Ako gledate preko interneta karte su prodate nedeljama unapred. Poranite na lice mesta i moći ćete za taj dan da birate termin koji Vam odgovara.
đ

Park iza kula

Pre puta činilo mi se da je priča o kulama blizankama preterana. Preterana je samo priča o parku ispod kula. Park je dobro ukopljen između brojnih solitera, ali  po ničem nije posebno značajan.  Kule su fantastične. Pogled sa njih je frapantan.

Pogled sa Petronas kula (451,9m) na Merdeku 118 (678.9 m) levo i Kuala Lumpur toranj (421m) desno

Petronas je s razlogom najpopularnija. Najviša Merdeka 118 (druga na svetu) nije otvorena za posete. Kompromitovana slučajem korupcije koji je još u istrazi, pa se turistima ne priča mnogo o njoj. Službeni status je “u izgradnji”.

Pored Petronas kula nalaze se Le Nouvel Kuala Lumpur (200m) zelene blizanac kule sa mostom.

U svem tom bogatstvu iz visine dobro se vide i bedne oronule kućice uz moderan put.
Zato je najlepši pogled noću. Tada se održava i light show sa fontanama.

RAZNOLIKOST VERA

Šarolike strme stepenice vode do ulaza u pećine gde je glavni hram. Desno statua Muragana tamilskog boga rata kojem je svetilište posvećeno.

Iako je hindu tek četvrta vera po zastupljenosti (6,3%) hindu hram u Batu Caves (u prevodu Pećine u stenama) je zbog svoje atraktivnosti najpopularniji verski hram u KL-u.
Za vreme Thaipusana koji slavi pun mesec (obično kraj januara/ početak februara) ovde prođe preko million hodočasnika.

Neki prebrojavaju stepenike, ali to je najmanje važno kad je ovakva okolina.

Ove prirodne pećine stare preko 400 miliona godina i hindu svetilišta sa mnogo prelepih skulptura, slika i ukrasa jednostavno treba videti. Teško ih je opisati.

Unutrašnjost glavne pećine. Hram je levo.
Pogled sa druge strane.
Predivna priroda
Oko hrama, u hramu i na stepenicama ima mnogo makaki majmuna. Posetioci vole da se slikaju sa njima.

Mnogi se ne obaziru na upozorenja da ne hrane majmune. Neki ih slikaju iz neposredne blizine. Na svega nekoliko centimetara. Jadni makaki su bili mnogo strpljiviji nego što bih ja bio na njihovom mestu.

Hamuman bog majmuna iz epa Ramajana.

Oko pećina i u glavnoj pećini živi mnogo malih Makaki majmuna:

NACIONALNA DŽAMIJA

Islam u Maleziji upražnjava preko 60% stanovništva što otprilike odogovara broju Malajaca (bumiputera) u ukupnom stanovništvu.

Dok sam bio tamo u Nacionalnoj džamiji se održavao jedan od pet dnevnih namaza pa sam snimio samo prilaz, jer za vreme molitve posetiocima nije dozvoljen pristup.

Jako mi se dopao sistem kojim je čista tekuća voda preko ravih kamenih površina dovedena do same džamije. Ovo je delimično vidljivo na gornjoj slici desno.

Ovo je deo projekta Reka života kojim je kultivisan tok reke Klang koja prolazi kroz Kuala Lumpur. Uređena obala sa slike nalazi se u neposrednoj blizini centra grada i Nacionalne džamije.  
Područje reke je bilo veoma zagađeno od vađenja kalaja, a danas je kao što vidite obećavajuće žućkasto. Sačekaćemo još malo da se pojave smuđevi i da voda iz česme može da se pije.

U centru grada nalaze se interesantne zgrade  islamske arhitekture

Žao mi je da nisam uspeo da odvojim vremena da posetim Muzej islamske umetnosti koji je sigurno veoma interesantan. Kao i obično. Prekratko vreme.
Tada preskočim muzeje kao poslednju varijantu. Jedini problem je da se to u poslednje vreme prečesto dešava. Da danas planiram radije bih preskočio kraljevsku palatu. Nikako ne bih preskočio posetu Nacionalnoj džamiji u vreme kada su moguće posete.

KL centar

TURISTIČKE AGENCIJE I VODIČI

Moraću da se manem agencija i povećam vlastite aranžmane unatoč sve većoj nesigurnosti u prevozu i razlike u cenama. Agencije mogu da rezervišu letove unapred, a da to potvrde najkasnije mesec dana pre putovanja kad daju podatke
o putnicima.

Prodaja ukrasa i milodara za hindu hram

Ako napravim rezervaciju lično odmah moram da platim pa makar let bio za godinu dana i mogu samo ja da ga iskoristim ako ne kupim preskupe karte sa mogućnosti zamene ili otkaza iako sam član redovnih korisnika većine poznatih
avio kompanija kao što su Qatar Airways, Etihad Airways, Turkish Airlines, KLM, Air France i nekih drugih.

U avionu malajske kompanije Batik

Ne možeš ni osigurati otkaz putovanja jer naša osiguravajuće kuće prodaju osiguranje otkaza samo za agencijska putovanja do vrednosti 1.000 Evra.

Zato je ove dve poslednje godine bilo mnogo jeftinije putovati preko agencija. Zbog velikog poskupljena prevoza koji su agencije davno rezervisale za redovnu cenu prevoza oni nude ceo aranžman.

detalj sa aerodroma Hamad International Doha

Ali onda si žrtva programa. Uobičajeni program je da se protrči kroz što više sadržaja koje ne stigneš doživeti ni svariti. I pored više odličnih i pripremljenh vodiča pripremi se da ćeš povremeno dobiti problematične informacije i upoznati nekompetentne vodiče koji će te voditi na osnovu informacija sa Tripadvisera ili nekog drugog sajta. Koji će znati manje nego ti iako se nisi stigao dobro pripremiti za put.

Zelena zgrada Pan Pacifika KL

Prepoznaćeš ih po tome što stalno gledaju u svoje telefone pa nemaju vremena da rešavaju ni tekuće probleme grupe na putovanju. Nikad nisu u toku šta se dešava sa grupom. Uvek će se dešavati nešto što po njima nije uobičajeno i slično.

KRALJEVSKA PALATA

Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah je vladar Malezije od početka 2019.

Kraljevsku palatu nisam preskočio. Prelepa. Zlatna. Okružena divnom prirodom.

Pogled na grad sa ulaza u kraljevsku palate.

TOKU NEGARA MONUMENT

Monument povodom pobede nad Japanom krajem II svetskog rata.

Sa pravom saosećamo sa Japancima zbog nečovečnog bombardovanja atomskim bombama čime se završen II svetski rat.
Narodi Dalekog i Južnog Istoka koje je Japanska vojska okupirala od 1943-45 ne zaboravljaju njihova zverstva na svom području. Zato slave pobedu i sećaju se svojih junaka koji su se borili protiv okupatora. Ovo je glavni spomenik u Kuala Lumpuru.

U parku ispod monumenta grupa devojaka peva karaoke.

BOTANIČKA BAŠTA PERDANA

Botanička bašta KL je velika 60 ha i lepa. U središnjem delu je  prostrano jezero. Nažalost deo sa orhidejama koji me je najviše interesovao bio je zatvoren zbog rekonstrukcije o čemu nigde nije bilo informacije dok ne dođeš do tamo, a hibiskuse na kraju nisam našao.

Prema naknadnoj rekonstrukciji puta izgleda da sam odustao od traženja nedaleko od njih. Tako je kad juriš neko vreme grupe. Obično prekratko kad te nešto interesuje.

Putnička palma

Ovo je palma po nazivu, a stvarno je iz roda banana. Ime je dobila po tome što u sebi sadrži ostatke kišnice koja bi teoretski mogla putniku zameniti vodu. Međutim ta tečnost je crna, mutna  i smrdljiva pa nije za piće.

Kao i širom sveta mladenci vole da se slikaju u parku

PARK PTICA

Uz botaničku baštu sa spoljne strane je spojen Park ptica. Prema površini od skoro 21 ha ovo je jedan od najvećih pokrivenih parkova ptica na svetu.  

Bez uspomene poseta nije kompletna

Poslednji park ptica koji sam posetio je bio onaj u blizini Foz do Iguazu na tromeđi Brazila, Paragvaja i Argentine. Verovatno sam zato previše očekivao od ovog parka.

Ovaj Nosorog kljunorošac (rhinoceros hornbill)  je redak primerak. Deluje usamljeno pa sam ga dodao još jednom slikano iz drugog ugla. Na levom delu slike interesantno drveće.
Levo je stanište flamingosa sa kojima zajedno obitavaju “guskice”. Desno u pozadini Merdeka 118.

Međunarodna ekipa dobrovoljaca ljubitelja ptica koja radi u Brazilu je mnogo vrednija i posvećenija nego što su radnici u ovom parku koji se dosađuju i povremeno dremuckaju.

Ovi nojevi su zaslužili da ih se malo polije vodom. Ne samo sbog sparine.
Najviše ima ovih elegantnih čaplji govedarki (bublcus ibis) koje ovde same nalaze hranu.
Ima više malih papiga. Veliki papagaji su po mom mišljenju u premalim kavezima.
Ove “dame” su napravile posebnu frizuru za vikend.
Tu se rađaju nove ljubavi. Mali afrički papagaji su poznati ljubavnici. Zato ih na engleskom zovu Lovebirds. Po našem Golupčići.

Nekim pticama je lepo u parku, druge pate a poneko uživa:

KL je nakon ove posete postao jedna od mojih omiljenih destinacija.