ŠUMA TURISTA Bali Indonezija


Indonezija je najnaseljenija ostrvska država na svetu, Preko 270 miliona stanovnika živi na oko 6.000 naseljenih ostrva. Ova muslimanska zemlja se sastoji od 33 provincije. Jedna od njih je Bali.

U uskim ulicama i putevima premnogo je vozila. Posebno motora. Prosečna brzina na putu je do 50 km/h.
Sumrak u centru Ubuda

Na relativno malom ostrvu živi preko 4 miliona stanovnika hindu vere.

Zalazak sunca pored Uluvati hrama

2.019 godine ostrvo je posetilo rekordnih 6 miliona turista. Zbog izuzetno restriktivnih antikovid mera 2021. zabeležena je poseta samo 51 stranog turista. Katastrofa za zemlju koja 80 % prihoda ostvaruje od turizma.

Atmosfera u jednom od brojnih barova u Seminjaku je kao u klubovima u Australiji.

Nakon ukidanja pandemije ove 2023. Bali ponovo vrvi od turista. Preko četvrtina je iz obližnje Australije koja je udaljena svega 4-5 sati vožnje avionom. Dolaze i turisti iz Kine, Indije, Japana, Velike Britanije, SAD-a …
U poslednje vreme značajno je povećan broj Rusa i Ukrajinaca koji se ovde sklanjaju od rata. Ne zna se ko će pobediti u tom ratu ali se zna da će političari preživeti.

Pokloni hindu bogovima nalaze se posvuda.

Šta je na Baliju ono šta privlači strane turiste?

PEŠČANE PLAŽE I SURFING

Plažni klub u Ćangu (Canggu)

Najlepše plaže na svetu poput Source d’Argent na Sejšelima, Playa Ruinas u Tulumu Mexico i neke druge nisu najlepše za kupanje. Plaže na Baliju su predivne i romantične ali skoro niko tamo ne ide radi kupanja. Poneko ide radi surfanja. Mnogi idu radi zabave u klubovima uz plažu.

Plaža Ćangu (Canggu) sa tamnim peskom. Za vreme plime odlična za surfing.
Uz određenu konzumaciju možete birati mesto bliže bazenu ili sa pogledom na plažu. Na prizemlju ili na spratu.
Veliki bazen uglavnom služi za ukras.

Za 8 dana okupao sam se ili bolje reći brčkao samo jednom u plitkom moru.

Udobne fotelje sa pogledom na more . Uveče party.

Nisam obišao mnogo plaža ali tamo gde sam bio nisam video kupača dalje od 50 metera od obale.

Bazen u klubu na plaži Melasti služi uglavnom za sunčanje.

Obično su veoma jaki talasi i morske struje. Na ovoj plaži su podvodne stene blizu obale pa nema uslova za surfanje. Moguće je samo brčkanje u plićaku.

Surferi na Melasti plaži mogu samo da se slkaju.
Plaža Melasti popodne
Canggu plaža

Za vreme oseke poslepodne previše je plitko za kupanje ili surfing.
Ujutro za vreme plime mnogi uživaju u surfingu koji je moguć na nekoliko plaža.

plaža Seminjak

Ova plaža je bila nekoliko stotina metara udaljena od mog hotela. Zbog gustog programa razgledanja posetio sam je tek na kraju boravka.

Osim igranja u vodi i sedenja na obali može se i jahati po pesku
Ovako izgleda prosečno kupanje na Baliju.
I naravno: sumrak.

PIRINČANA POLJA

Izuzetno su privlačna terasasta pirinčana polja. Domaćini su na njima napravili mnoštvo privlačnih zabava za turiste.

Tengalalang
Pirinčana polja Tengalalang.

Preduzimljivi Balinežani su iznad ovih terasastih pirinčanih polja napravili pravo zabavište za turiste sa ljuljčkama, zip-line, bicikl na žicama…

zip-line Tengalalang.

Pirinač je Balinežanima glavna hrana. Zato nije čudno da prevodioci lokalni izraz “nasi” prevode kao pirinač. Bukvalno znači hrana

PIRINČANA POLJA U SELIMA NA RAVNICI

Dok se turisti zabavljaju oko pirinča starosedeoci vredno rade, jer od njega žive.

Polje pirinča u ravnici.
Pirinač zahteva vlagu. Duga suša je pogubnija nego za pšenicu.

PREDIVNA PRIRODA

Kad sam vodiču Vladi rekao da planiram da obiđem botaničku baštu on se iznenadio. “Pa celo ostrvo je botanička bašta!” Dobrim delom je bio u pravu.

Tibouchina u bašti hrama Ulun Danu Beratan

Kod hindusa cveće ima veoma značajnu ulogu. Često ćete na ulici, na ulazima u kuće i lokale, a obavezno ispod statua božanstava videti sveže ubrano cveće i mirisne štapiće. Najviše ima predivnih cvetova frangipani (plumeria.lat.) koji sami padaju sa grana.

Ganeša u hindu veri je kao čuvarkuća. Štiti kuću od zlih sila. Donosi uspeh i sreću.  
Bog je mudrosti i učenja. Umetnosti i nauke. Na Baliju je izuzetno cenjen.
Botanička bašta

O Botničkoj i o Cvetnoj bašti u posebnom postu.

Na Baliju ima četrdesetak lepih vodopada. Jedan od najlepših je Tagenungang

Vodopad Tagenungang
pirinčana polja, šume i Velika planina

ŠUMOVITE PLANINE I VULKANI

Nije neobično za vulkanska ostrva da imaju planine ali toliko planina viših od 1000 m na ostrvu je retko. Najviši vrh Velike planine (Gunung Agung. ind.) visok je čak 3014 metara. Ova planina je aktivan vulkan. Poslednja erupcija je bila 2017.
Planinarenje do vrha traje od 5 do 8 sati zavisno od polazne tačke.

Pogled na Veliku Planinu iz panoramskog restorana Lereng Agung

Najpopularniji je uspon na vulkan Batur (1700m). Poslednja erupcija bila je 2000. godine. Vreme uspona je 2 – 3 h. Kažu da je izlazak sunca ovde veličanstven. Srećom tamo nisam išao planiranog jutra jer je vrh bio u magli i ništa se nije videlo.

KULTURA I NAČIN ŽIVOTA

Do pre petnestak godina Bali nije bio tako masovno posećen kao danas. I pored navale stranih turista očuvana je kultura i način života ovih indijskih doseljenika iz davnih vremena.

HRAMOVI

Preko 90% Balinežana su hindu vere. Njihova hindu vera je specifična. Sa primesama animalizma. Obožavaju i neke budističke bogove. Zato Bali neki zovu Ostrvo hiljadu bogova. I mnogo više fantastičnih hramova.
Strancima je dozvoljeno da posete hramove ali moraju da nose sarong kao i domaći i nije im dozvoljen pristup delu gde se obavljaju molitve ako se ne mole.

Molitva u Tirta Empul hramu
Privatni hindu hramovi

Osim službenih, javnih hramova za Bali je specifično da skoro svaka kuća ima svoje hramove u dvorištu.

Često sam se pitao da li su to javni ili privatni hramovi u dvorištima.

Balinežani su odlični umetnički zanatlije. Većina kućnih hramova bi bilo mnogo skromniji da nije velike zanatske produkcije hramova i njihovih detalja. Evo samo par primera prodavnica koje se nalaze uz puteve.

Pura Agung Besakih
Ovaj najveći kompleks hramova nalazi se na jugozapadnim padinama planine Agung. Istočni deo ostrva.

Glavni hram Batu Madeg se “proslavio” Instagram trik fotografijama na kojima se posetioci vide ispod ulaznog krila i ispod njega u ogledalu. Ovo se razvilo u turističku ponudu razgledanja ostrva sa fotografom koji će Vam napraviti mnogo Instagram fotografija.

Pura Batu Madeg

Na licu mesta je više fotografa koji Vam nude takvo slikanje. Najsmešnije je što se 80% “manekena” nije ni popelo na vrh stotinjak stepenica. Fotografije rade na kraju prve trećine stepeništa.
Nije važan individualni doživljaj mesta nego kako te drugi vide. Drago mi je da sam staromodan i važniji mi je vlastiti doživljaj.

Ovo troje na kraju prve trećine poziraju za tu “famoznu” Instagram fotografiju.

Bio sam jedan od retkih turista koji se popeo do vrha. Pristup sakralnom delu hrama dozvoljen je samo za molitvu, ali mi je dežurni na kulturan način dao na znanje da mogu da dam svoj prilog za održavanje ovog najznačajnijeg verskog objekta na Baliju. Bio je čak toliko ljubazan da mi skrene pažnju da je 30.000 Rupija svega 2 USD.

Obučeni su i kipovi na fontanama

Na Baliju se potvrđuje da je budućnost turizma u virtualnoj stvarnosti gde ćeš moći posetiti sva skrivena mesta na svetu i napraviti fotografije ili video zapise kao da si bio tamo. Nema potrebe da se maltretiraš putovanjem i da se izlažeš troškovima.
Već danas sve to možeš napraviti iz fotelje…

Ovo su pravi vernici koji nose poklone svojim božanstvima
ULUN DANU BERATAN

Kompleks ovog Hindu Šaivite hrama na obali jezera Bratan među planinama (pored Bedugula) me oduševio.
Ovde sam video mnogo lepog cveća i neočekivano prisustvovao procesiji posvećenja vode obližnjeg sela. Probaću da Vam kroz slike bar delimično dočaram ovu lepotu.

Pasiflora
Afrički ljiljan
Kamene skulpture se redovno oblače i presvače. Ostrvo je prepuno praonica koje rade sa kućnim mašinama jer izgleda da pored kućnih hramova ne ostaje novca i za mašinu za pranje.
SVETI IZVOR VODE TIrta empul
Na ulazu u hram oblači se sarong ritualna nošnja.
Pre odlaska na molitvu posetioci se pročišćavaju vodom iz svetog izvora.
Ovaj vodeni hram jedan je od najstarijih i najznačajnijih. Izgrađen krajem X veka u vreme Warmadewa dinastije.

Evo nekoliko slika koje će delimično dočarati atmosferu.

TANAH LOT

Balinežanska legenda kaže da je Dang Hjang Nirarta, sveštenik iz istočne Jave došao na Bali krajem XV veka da bi širio hinduizam. U ovoj oblasti je podigao svetilište posvećeno bogu mora Barunu. Naišao na otpor seoskog starešine koji je poveo podanike da ga oteraju.

Istočnu obalu Balija zapljuskuju snažni talasi. Zapadna obala je mirnija.

Sveštenik se odbranio tako što je veliku stenu, na kojoj je meditirao, bacio u more. Pojaseve je pretvorio u morske zmije da bi čuvale njegovo utočište. Zaprepašćen Nirartinim moćima, ponizni starešina mu se zakleo na vernost.

Naravno. Ima mnogo mesta za slikanje.
TIRTA GANGA

Vrtovi Tirta Gange napravljeni su 1948. godine, zahvaljujući radži od Karangasema. „Sveta voda iz Ganga“ se smatra jednim od najlepših prizora ovog ostrva.

Sastavljena je od velikog broja vodenih terasa sa lokvanjima, prirodnim izvorima i raskošnim fontanama. Sve to okružuju bogati i besprekorno uređeni vrtovi, ukrašeni niskim kamenim kipovima.

1963. godine palata je gotovo potpuno uništena tokom erupcije obližnjeg vulkana Agunga ali je obnovljena u sledećih 15 godina.

U bašti je mnoštvo prelepog rastinja i cveća.
TAMAN UDŽUNG

Ovu vodenu palatu je izgradila kraljevska porodica Karangasem početkom XX veka. Odličan spoj istočnjačke i zapadnoevropske arhitekture. Nije ni čudno jer su arhitekte bili iz Kine i Holandije.

Oko palate se nalazi raskošan park u kojem dominiraju tri jezera.

Pogled na dvorac sa obližnje uzvisine u okviru kompleksa
Divna simbioza istoka i zapada
Fotografija u ovoj palati kralja Anak Agung Bagus Dilentika sa njegovim ženama /s leva na desno/ kraljice Oka, Rai i Dewa Aya Matyun 1920. Slikano u dvorcu.

PRISTUPAČNOST

Nudi se velik izbor hrane. Od morskih plodova i riba do vegu. Domaćih i stranih jela.

Bali je jedno od onih područja koje je pristupačno čak i za turiste koji dolaze iz zemlje sa prosečnim prihodima daleko nižim od evropskog proseka. Podatak o prosečnoj plati na Baliju nije verodostojan. Minimalac je oko 140 USD. Skupo je putovanje dovde ali boravak nije.

Tanah Lot

Penzioneri iz Australije, Velike Britanije i drugih zemalja koji ovde kupuju kuće su doveli do poskupljenja nekretnina. Kažu da se u Baliju može lepo živeti od penzije.