ŠUMA MAJMUNA UBUD BALI


Sveta šuma majmuna nalazi se u selu Padangtegal pored Ubuda. Balinežani majmune poštuju zbog njihovog ambivalentnog karaktera — kao čuvari hrama, oni su i čisti i žestoki.
U Indoneziji makaki majmuni se slobodno kreću među ljudima na mnogim mestima. Posebno uz hindu hramove. Ovo je jedino mesto gde su oni glavni stanovnici.

Živahna tropska džungla, krasni kipovi i hramovi stvaraju vrlo atraktivnu i mističnu atmosferu.

Ne čujem. Ne vidim. Ne govorim. Poznata tema majmunske mudrosti

Skoro da nema turista koji je bio na Baliju da se nije družio sa dugorepim makaki majmunima koji tu slobodno žive i “čuvaju” hramove.

Uskim stazama dnevno prođe 10-15.000 posetilaca

Sve životinje se pažljivo prate. Vode se čak rodoslovi po porodicama. Donešena su pravila ponašanja sa životinjama kojih se većina posetilaca pridržava. Pa ipak uvek se nađu oni koji namerno izazivaju životinje.

PRIVREMENO GROBLJE
Groblje koje je nedavno ispražnjeno radi kolektivnog spaljivanja ostataka.

Nasuprot hrama Pura Prajapati je zemljište koje se koristi za privremno sahranjivanje stanovnika lokalnog sela koji su umrli u verski nepogodno vreme za spaljivanje. Ostaci se masovno spaljuju na povoljan dan po balinežanskom kalendaru (Awasa Ayu).

HRAMOVI

Osvešteni hramovi imaju važnu ulogu u duhovnom životu lokalne zajednice. Na lokalitetu se nalaze tri hrama iz 14 veka (Pura Dalem Agung, Pura Beji i Pura Prajapatu).

Prajapati Temple
Pura Dalem Agung Padangtegal
Hramovi su prepuni interesantnih skulptura
Likovi iz hindu priča
Mali “lopov” je iz ruksaga sa leđa neprimetno ukrao flašu soka. Vlasnica reče “Zatvorena je flaša”. To nije bio problem za njegove oštre zube. Niko ga nije naučio da se mora skinuti čep!
Kajmani