Japan između budućnosti i prošlosti, između bogatstva i siromaštva


Japan se nalazi na arhipelagu od 6,852 ostrva na severozapadu Pacifičkog okeana. Unutar tzv. Pacifičkog Vatrenog Kruga. Najveće je ostrvo Honšu koje sam posetio. Iznad njega je Hokaido, a ispod su Šikoko i Kjušu. Ova četri zauzimaju 97% površine.
To je vulkansko područje sa ogromnim brojem potresa. Česte su oluje i tajfuni. Nedostatak plodnog zemljišta i prirodnih energenata ovi vredni ljudi nadoknađuju upornim radom. I radom.

Fudžijama

                         Pogled na planinu Fudži sa vidikovca Kači. maj 2023. 

Od 108 aktivnih vulkana najaktivniji je Sakurađima na južnom ostrvu Kjušu. Poslednja erupcija je bila 2022. godine.
Najpopularniji vulkan je na planini Fudži zbog atraktivnog izgleda, snega na vrhu  skoro cele godine  i relativne blizine glavnog grada Tokija /130km/.

Mt. Fuji  poč. decembra 2012.

Ispod planine prostire se jezero Kavaguči oko kojeg je mnogo interesantnih mesta za turiste. U okolini su brojni vidikovci sa raznim interesantnim detaljima za slikanje kao što su zvona, pagode i slično.

Za one koji dolaze vozom iz Tokija na stanicu Kavagučiko od vidikovca do jezera vozi žičara. Za 3 minuta si u podnožju. Po jezeru plove brodići.

Pogled na planinu sa jezera maj 2023

Oishi Park Kawaguchiko Natural Living Centra nije posebno atraktivan početkom decembra ali je predivan u junu i julu.                           XII 2012
Ovde sam sreo ova tri šarena slatkiša u šetnji

Itchiku Kubota

Muzej kimona Itchiku Kubota(1917-2003). Arhitektonski stil podseća na Gaudija.

Ovaj muzej se nalazi 5 km udaljen od železničke stanice Kavagučiko. U muzeju nažalost nije dozvoljeno slikanje kimona pa ovde prikazujem samo slike muzeja sa spoljne strane i pristupnih prostorija.
Ovaj najpoznatiji umetnik obnovio je staru tradicionalnu tehniku izrade kimona i unapredio je savremenom tehnologijom zapada. Za života je postao slavan. Iza sebe je ostavio osebujan muzej sa svojim najznačajnijim delima.

Ako imate želju da se bolje upoznate sa životom i delima ovog umetnika predlažem da na Yutube kanalu potražite video za Itchiku Kubota.
Evo veza za jednu od tih priča:

Službeni spoljni kimono (uchikake). Tokijski nacionalni muzej.
Kimono iz Edo perioda. Tokijski nacionalni muzej.
Kimono sa pticama i cvećem. Tokijski nacionalni muzej.

Ovakudani

Kaldera vulkana Hakone.  Para izlazi iz vrelih vulkanskih otvora.

Na 46 km putem od Fudžijame do Jokohame i Tokija nalazi se ovo mesto gde je vidljiva vulkanska aktivnost pa ga neki zovu “Paklena dolina”. Nalazi se na brdu iznad jezera Aši.

U ovim vulkanskim vrtačama kuvaju se jaja koja se smanje i pocrne. Legenda ili trgovačka priča je da svako jaje produžava život za 7 godina. Nažalost to nije istina.

U vezi s izletima mala napomena. Za razliku od celog sveta u Japanu je uvredljivo da vodičima ponudite napojnicu. Mali naklon i zahvalnost će biti dovoljna nagrada.

    TOKIO  東京‎

Zbog čestih postresa i oluja u Tokiju nema mnogo solitera. Nove tehnoogije će uticati i na to.

Negostoljubljivost klime u ovom području osetio sam već za vreme sletanja na tokijski aerodrom. Pri tlu je strujao tako jak vetar da je pilot odustao od sletanja svega nekoliko desetaka metara iznad piste. Nagli zaokret je doveo do blage panike posebno putnica koje su teško podnele te prisilne manevre. Nakon polusatnog kruženja iz drugog pokušaja smo nekako uspeli bezbedno da sletimo.
Kasnije sam čitao o slučajevima da su letovi otkazani zbog oluje. Sad mi je jasno zašto. Nije bila oluja kad smo mi sletali.
Kako je tek kad je oluja?

Posebno se ističe specifičan oblik Mode Gakuen Čaura kule

Tokio sa okolinom je najveće gradsko područje na svetu sa oko 37 miliona stanovnika. Sam grad broji 13 miliona. Sastoji se od 26 gradova koji su se vremenom spojili u jednu celinu kao što je Zemun postao deo Beograda. Jokahama koja je u širem gradskom području je drugi grad po veličini u Japanu sa 3,7 miliona. Treća je Osaka sa 2,75 miliona.

Tokijski toranj. Slika u slici

Tokijski toranj deluje kao kopija Ajfelove kule. Nije slučajno. Ovaj oblik je najbolje odgovarao području jakih potresa i oluja. Izgrađen 1958. visok je 333 metra. Prema projektima trebao je biti viši od tada najvišeg Empire State Buildinga u New Yorku, ali je finansijerima “ponestalo” novca da to i ostvare. Slučajno su finansijeri bile firme sa pretežno američkim kapitalom. Kasnije je u podnožju dodata zgradica od 4 sprata za kafiće, prodavnice i radnje sa suvenirima.

Danas je ovo lepo mesto za turiste iako u kvartu Rappongo sad ima nekoliko viših zgrada od tornja kao što se vidi na slici gore desno.

Predivni parkovi

Hama Rikyu park blizu Ginze- tokijske Pete avenije

Ono šta mi se najviše svidelo su tokijski parkovi. Na ovom području je 3.695 javnih parkova koji zauzimaju površinu od 2.058 ha.

Hama Rikyu park

Ako tome dodamo 107 reka jasno je da Tokio nije Dubai po više osnova.

Hama Rikyu park

U zen parkovima se dugotrajno i pažljivo usmerava rast svakog drveta, svake grane.

Hama Rikyu park
jezero Tenryuji hrama Kjoto, detalj

U najlepšim parkovima veliku ulogu igra pažljivo namešteno kamenje kao što se vidi  na slici zen jezera Tenrui-ji hrama u Kjotu.

Hama Rikyu zen park, detalj

Istočni parkovi carske palate

Pogled na carsku palatu koja je zatvorena za posetioce

Carska palata je izgrađena na mestu Edo palate u kojoj su živeli vojni diktatori šoguni Tokugava od 1603.  Šogun Tokugawa leyasu formirao je novu vlast i ustoličio je ovdje u Edo-u. 1868 godine na vlast dolazi carska porodica Meidži i seli iz Kjota u Edo promenivši mu ime u Tokio.
Malo više o tome u putopisu o Osaki:

Istočni park carske palate, detalj

To je razdoblje velikog napretka i modernizacije Japana. Od 2019. godine na vlasti je car Naruhita. Japanci ne izgovaraju ime cara već ga zovu tennō heika (天皇陛下) = Njegovo veličanstvo Car. On je ujedno vrhovni autoritet šintoističke religije.

Ovde se susreću prošlost i sadašnjost

Ueno park

Cvetna kompozicija je postavljena povodom 150 godišnjice osnivanja parka 1873.

U parku se nalaze svi najznačajniji japanski muzeji, zološki vrt, nekoliko šinto hramova i mnogo interesantnih detalja. Kažu da je posebno impresivan za vreme cvetanja trešanja početkom marta.

U parku je povodom jubileja održana prigodna izložba. Izdaleka mi se činilo da su ovi cvetni bonsai od veštačkog cveća koliko su lepi.

Veliko jezero sa lopočima na ulazu u park sa Ueno stanice.
Spomenik Poslednjem samuraju Saigo Tokamoriju (1828-1877). U istoimenom filmu glumi ga Tom Kruz.
Bašta uz Tokijski nacionalni muzej u Ueno parku
Kaneidži hram. Desno je voda kojom se ispiraju ruke i usta pre ulaska u hram.

Vera u Japanu

Najznačajniji šinto mesto u Japanu je Meidži hram u Tokiju. Ime je dobio prema caru Mucuhitu ili Meidži. On je ukinuo šogunat, uspostavio centralnu vlast i od Japana napravio modernu državu.

Najstarija autohtona vera je šinto. Ona govori o skladnom životu čoveka sa prirodom. U njoj nema bogova. Carska porodica se smatra vrhovnim verskim autoritetom.

Najpopularniji budistički hram u Tokiju je Sansuiđi u kvartu Asakusa grada Taito. Potiče još iz 6. veka.

Svega 40% stanovnika Japana se izjašnjava da su verski opredeljeni. Skoro svi su šinto ili budističke vere, koje su u mnogim segmentima slične. Prema onome što sam video budizam je ipak dosta više raširen. Npr. u Kjotu se nalazi oko 1600 budističkih i svega 400 šinto hramova. Službena statistika daje samo zbirni procenat 38%. Prema nekim javnim podacima 34% su budisti što znači da šinto veru praktikuje 4% stanovništva. 2% su hrišćani.

Uz Sansui ji hram je predivna bašta sa mnogo lepih detalja

U Japanu je kao i u svim zemljama Dalekog istoka opšte prihvaćeno učenje mudrog Konfučija. To je filozofski pogled na svet, a ne vera iako u Kini postoje hramovi posvećeni Konfučiju.

Šinto, budizam i konfučijanizam u prvi plan stavljaju odnos čoveka sa prirodom.
šinto venčanje u Meiji hramu

Veoma su interesantna tradicionalna šinto venčanja. Pa ipak ona su često razlog da mladi ne prihvataju ovu religiju jer venčanju mogu prisustvovati samo članovi porodice. Ne smeju pozvati prijatelje.

Šinto vera ne govori o smrti već samo o sadašnjosti. I to je jedan od razloga da su mnogi prešli u budističku veru.

U Tokijskom istorijskom muzeju su izložene veoma interesantne urne iz 6. i 7. veka kad je budizam došao u ovo područje.

Budizam ima mnogo škola. Samo u Japanu preko 160. Na zapadu je najpoznatija japanska zen forma budizma. Najuticajnije zen budističke škole u Japanu su soto i rinzai.

Tsukiji Hongeanji hram XVI vek

Ovaj mahajama budistički hram u Tokiju je nekoliko puta spaljem i obanavljan. Poslednji izgled projektovao je ahitekt Ito Chuta. On je vodio obnovu i Meiji šintu hrama.

Oltar Sansui ji hrama
Slika iz Sansui ji hrama
Japanke se često oblače u nošnje kad posećuju hram. Slika sa pristupne kapije ka Sensui ji hramu.
Deca obučena za posetu šinto Meiji hramu

SAVREMENI TOKIO

U Japanu se razvoj pažljivo planira unapred. Tokijska vlada je 2021. godine donela plan razvoja Tokija budućnosti do 2050. godine u skladu sa najsavremenijom tehnologijom i principima zaštite čovekove okoline.

Najviša zgrada u svetu Burž Kalifa. Visina 828 m. Dubai april 2013.

Između ostalog planira se izgradnja solitera visokog 1 milju (cca 1700 m). Ta bi građevina trebala biti gotova do 2045. godine. Planirana visina je više nego dvostruko veća od sadašnjeg najvišeg solitera na svetu.
Ako te ovo interesuje pogledaj donju YouTube službenu prezentaciju projekta. Verujem da će to uspeti, jer oni misle ono šta kažu. Dosad su uvek ostvarivali svoje planove.

Javni prevoz u Tokiju

Monorail linija od aerodroma Haneda do Hamamatsuchō je otvorena u Tokiju pred olimpijske igre 1964. godine. Ona vodi od severa do juga zapadnom obalom Tokijskog zaliva.

Monorail je moj omiljeni prevoz u Tokiju

Tokio ima jednu od najbolje razvijenih gradskih metro mreža na svetu. Dnevno se preveze preko 8 miliona putnika. I pored toga što je veoma organizovan i tačan na minutu, nije omiljen jer u špicu službeni radnici Ošija (Oshiya) belim rukavicama guraju putnike u prepune vagone.

Raspored stanica i vremena polaska. Desno: mašina za dopunu metro kartica

Iznenadilo me da u Tokiju nema velikih gužvi na ulicama. To je zato što se većina ljudi vozi metroom. Pod zemljom uz metro su prodavnice, kafići i pravi mali gradovi. Nad zemljom je brza monorail linija.

Radnjice u metrou.
Koktel bar i restoran na Ueno metro stanici gde prolaze mnogi stranci na putu do parka i muzeja.

Japan je prvi u svetu još 60-tih godina prošlog veka počeo gradnju posebnih pruga za brzi voz Šinkasen.

Šinkasen stiže na peron
Japanska organizovanost. Vagon broj 11 staje kod oznake 11.

Prema tom primeru su širom sveta dosta kasnije građene savremene pruge.

Momentalno najbrži redovan voz na svetu Maglev u Kini. Šangaj 2019.
Tokio Maritime city

U Tokijskom zalivu gde se u njega ulivaju reke Tama i Sumida izgrađen je Dugin viseći most koji spaja severni zaliv između Shibaura pristaništa i priobalje veštačkog ostrva Odaiba.

Duga most je dobio naziv prema noćnom osvetljenju.
Na obali Odaibe se nalazi replika Statue slobode. Poklon Francuske.
Pogled sa Odaibe na severnu stranu zaliva i Pristanište
Tokijski sajam
Uz obalu veštačkog ostrva Odaiba svojim izgledom posebno se ističe savremena zgrada Fuji televizije.

Na Odaibi se nalazi nekoliko modernih tržnih centara, Muzej digitalnih umetnosti, panoramski točak, Toyota izložbeni salon, Miraikan muzej interaktivne znanosti, veliki zabavni park i više poslovnih i trgovačkih zgrada.

Ova zgrada na Odaibi mnogo podseća na Defans u Parizu. Još jedna slična nalazi se na istočnoj strani zaliva.
TRANSFORMERS U FILMSKOJ VELIČINI ISPRED ROBNE KUĆE NA ODAIBI

U centru Tokija poslednjih godina se mogu videti savremeni 3D bilbordi koji izazivaju veliku pažnju posetilaca. Nažalost jedan koji realno prikazuje svemirski brod nisam uspeo snimiti, ali ova mačkica na fasadi robne kuće je veoma umiljata.

Interesantan je i izlog radnje Uniclo u najpoznatijoj ulici vrhunske mode Ginza. Lutke manekeni se okreću prikazujući modele sportske odeće.

Ekstremni tinejdžerski stil i kultura

Većina reklama je u stilu igrica, stripa i crtanog filma

Stekao sam dojam da mladi u Japanu nisu zadovoljni realnim životom. Mladenački bunt je prisutan u celom svetu ali ovde je specifičan.

GODZILA U AKCIJI

Od realnosti se beži u svet kompjuterskih igrica i crtanih filmova. Možda su zato neke japanske igrice najpopularnije na svetu.

Turisti u Super Mario autićima u Haradžuku ulici na raskrsnici sa pešačkom Takašita ulicom
Modna prodavnica u Takešita ulici

Tinejdžerska moda prati tu liniju. Odeća iz bajki, crtanih filmova i igrica.

Ulaz u Šibuja železničku stanicu
U ulici Takešita ima ponešto i za darkere
Takešita moda
I pored mnogo interesentih kafića sa macama najveća gužva je u Starbucks kafeima. Ovaj ima odličan pogled na Šibuja širom sveta popularne pešačke prelaze.
U doba najveće gužve u jednom prelazu prođe i do 2000 pešaka.
Šibuja moda
Ovaj je pevač vezan za video igrice popularne u Japanu

Japan je drugo muzičko tržište na svetu. Odmah iza SAD-a, a pre Velike Britanije. U prošlosti je to uglavnom bila muzika oponašanja zapada, ali u poslednja dva desetljeća razvija se autohtoni muzički stil.

Najpopularniji su izvođači tzv. J-popa (koji je sličan korejskom K-popu) i J-roka. Slušao sam neke japanske rok bendove i mogu reći da sam bio zadivljen njihovom virtuoznošću. Za nas je problem što ne razumemo sadržaj ali muzički izražaj je izuzetan.

Nisam video na ulicama kamione koji voze reklame bendova kao u Južnoj Koreji ali ima mnogo svetlećih reklama za nastupe u klubovima.

Kabakučiko Sakura

Tokio je grad sa najviše svetlećih reklama na svetu. To je posebno izraženo u Šinjuku. Ovde je mnogo klubova gde se igraju elektronske igrice.

Kabakučiko Sakura do

U delu ovog svetlećeg kvarta ima seksi barova strejt i homo orjentacije.

Kamikući Sakura do

Mali restorani i barovi

U starim kućicama obično u blizini metro stanica je mnogo restorančića i barova koji primaju mali broj posetilaca. Ima ih već sa 3-4 stola.

Uske ulice sa malim barovima
Omeid Jokocho ulica je bila poznata po crnoj berzi posle II svetskog rata. Sada po jeftinom piću i hrani.

Ginza

Ova ulica je Peta avenija Tokija. Bulevar sa luksuznim radnjama, restoranima i barovima. Zastupljene su sve najpoznatije svetke modne kuće.

Vikendom popodne ulica je zatvorena za saobraćaj. Radnje rade svaki dan.
Robna kuća Cartier se reklamiše kao dobavljač mnogih kraljevskih porodica.
Između ostalih i naših Karađorđevića.
Ginza

Bio sam u hotelu blizu Ginze pa sam tu često prolazio. Jedan dan je deo ulice bio zatvoren zbog istrage pljačke koja se desila u prodavnici dragulja.

Ginza pred zatvaranje saobraćaja. Nedelja popodne.
Reklama za Nissan u novom prodajnom prostoru u Ginzi.

Hrana

Nisam neki ljubitelj japanske kuhinje, ali ovaj suši od sveže ribe na pijaci Tsukidži je među najboljim jelima koja sam jeo.

U Japanu kao i u drugim zemljama Dalekog Istoka ima mnogo uličnih pijaca u blizini značajnijih metro stanica. Tu se može povoljno kupiti domaća hrana.

Ovaj red za kupovinu sušija govori dovoljno.

Svakodnevno se već od 5 h ujutro na ribljoj pijaci Toyosu održavaju aukcije tune (za suši). Rekordna cena od 1,8 miliona dolara za gigantsku tunu od 276 kg je postignuta za Novu godinu 2020.

Sveže ribe i plodovi mora.
Suši svega oko 160 dinara. Jeftiniji od pljeskavice.

Japan uvozi većinu hrane. To se posebno odnosi na voće koje je ovde veoma cenjeno pa se čak luksuzno pakuje.

Voće za poklon pakovano kao slatkiši.

Restorani brze hrane uglavnom nude manje kvalitetnu hranu kao što je pohovana piletina, pileći ražnjići i slično. Moj izbor je ako ima ramen čorba ili pileći ražnjići.

U Japanu nema mnogo samoposluga i hipermarketa, ali je velik broj malih franšiznih radnji 7-Eleven, Lawson, Family Mart i Mini Stop. Neke od njih rade non stop. Nude i hranu koja se može podgrejati u mikrotalasnoj pećnici.
7-Eleven ima skoro 3.000 radnjica u Tokiju a preko 21.000 u celom Japanu.

Pohovana hrana.
U hranu često stavljaju kuvana jaja.
Svidela mi se ova varijanta brazilskog čurosa. Prodaje se u Takešita ulici.
Brza hrana po mom ukusu.

… do sledeće posete

Za razliku od Beograda gde su najstariji primerci lokomotiva iz Železničkog muzeja na području sadašnjeg Beograda na vodi uništeni u vreme “borbe protiv pacova i zmija” u Japanu je ova lokomotiva ukrasila trg na kojem se nalazi.

Na području nekadašnjeg Mijašita parka je napravljena trospratna robna kuća ali je zato na fasadi postavljeno drveće a na krovu je park.

Tokio je grad reka i parkova. Pa i pored toga koristi se svaka prilika da se na zgrade doda još poneko drvo, grm ili cvet.

Totem u Oueno parku

Poželeo sam da u sledećoj poseti vidim značajne promene prema planu izgradnje savremenog ekološki održivog Tokija.