Mikonos ostrvo vetrova, vetrenjača i ljubavi


Mikonos je mondeno ostrvce belo okrečenih crkvica, vetrenjača i taverni. Kažu zlatnih peščanih plaža na azurnom moru i partijanja. Na najpopularnijoj nudističkoj Rajskoj plaži nalazi se nekoliko desetaka restorana, barova i noćnih klubova. Ovo nisam video jer sam tu proveo svega jedno predveče i deo večeri. Sa mora je duvao neugodno prohladan vetar iako je temperatura bila oko 20 stepeni.

Sumrak u Mikonosu. Levo se nalazi stara, a desno nova luka.

Onazisovo tajno ljubavno gnezdo gde je dovodio brojne dive njegovog doba. Među njima i Žaklinu Onazis. To se saznalo kad je njihova veza postala javna. Skriveno /tajno/ Onazisovo mesto možete i danas zakupiti za oko 300 Evra dnevno. Više na https://www.mykonossecretspot.com/.
Ako ste grešili na Mikonosu kažu ima 365 crkava gde možete okajati svoj greh.

Pogled na staru luku Hora sa stepenica pored kantine “Jackie 0” (levo)
Mala crkva Svetog Nikole u staroj luci.

Uz Santorini najlepše Kikladsko ostrvo. Nalazi se blizu Delosa koji je u središtu Arhipelaga od preko 200 ostrvaca. Grčka mitologija kaže da su na svetom Delosu rođeni Artemida i Apolon. UNESCO ga je proglasio za Svetsku kulturnu baštinu zbog vrednih arheoloških artefakata od pre 2000 i više godina.

Crkva Device Marije

Crkva device Marije (Panagia Paraportiani)

Radi se o jednoj od najpoznatijih crkvi u Grčkoj. Osnova je izgrađena u XIV veku a nove crkve su na njoj dograđene u XVI i XVII veku. Dograđivanje je slično onom u Pećkoj patrijaršiji (XIV vek).

Crkva Device Marije

Crkva Device Marije je bila zatvorena pa nisam video unutrašnjost, ali ne verujem da ima takvo blago kao što su ikone u Patrijaršiji.
Koga interesuje da uporedi može pogledati ovaj post:

Crkva Device Marije

U šetnji uz obalu stigao sam u živopisnu Matogianni ulicu punu malih prodavnica i kafića.

Na kraju tih malih ulica je brežuljak na kojem po noći svetle svojom belinom Kato Myli vetrenjače koje potiču iz XVI veka. Zbog dobrog položaja vide se iz skoro svih pozicija u gradu.

vetrenjače
Pogled na Choru koji neki zovu Hora ili Mykonos Town

U centru Hore nalazi se kvart Mala Venecija. Ime je dobio po tome što su ribarske kućice (danas taverne) izgrađene u XVIII veku za vreme Venecijanske vlasti. Nažalost bilo je premalo vremena za posetu, a večera me čekala na brodu.

Noćna panorama Hore na brdu. Levo gore su vetrenjače.